Grup de support pentru adolescenți ”În pas cu adolescența”
Acasa » Grup de support pentru adolescenți ”În pas cu adolescența”

Grup de support pentru adolescenți ”În pas cu adolescența”

Intensă și confuză, iubită și blamată, complicată și profundă, adolescența ne provoacă pe toți. Fie că suntem tineri care trec prin această perioadă sau părinți care încearcă să înțeleagă cum să comunice mai bine cu copilul lor ajuns adolescent, cu toții avem nevoie să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu noi și să aflăm răspunsuri la toate întrebările pe care ni le punem în această perioadă. Simțim de multe ori că nimeni nu ne înțelege, punem întrebări la care nimeni nu ne răspunde, avem curiozități dar nu știm ce surse de informare să alegem și se întâmplă adesea să ne simțim pierduți.

Pentru a răspunde acestor nevoi, Reconectat în parteneriat cu Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie și Pagina de Psihologie au creat un grup de suport pentru adolescenți, unde fiecare participant își poate exprima părerile, neliniștile și curiozitățile în discuții libere sau activități interactive, alături de alți tineri cu experiențe similare. Folosim metode de lucru nonformale, axate pe nevoile participanților și ne dorim să creăm contexte cât mai utile de învățare și dezvoltare pentru participanți.

Prima călătorie de dezvoltare personală a început la final de ianuarie 2020 pentru 15 adolescenți din București care, ghidați de Andra, Cosmin & Petruț în calitate de traineri alături de Oana & Cristina în calitate de mentori, au discutat săptămânal tematici menite să le educe și să le dezvolte acestora abilitățile de relaționare. Grupul a pornit timid, cu temeri și curiozități despre universul interior și despre lume iar încet, încet, cu fiecare întâlnire, discuție și moment de vulnerabilitate și împărtășire, fiecare participant a prins curaj să se deschidă și să își găsească vocea.

La început au fost puse bazele: cunoașterea, acceptarea și gestionarea emoțiilor, înțelegerea și exersarea conceptelor de imagine, încredere și stimă de sine. Pentru a ne ajuta, am înțeles mai bine specificitățile perioadei de adolescență, ce se întâmplă în creierul nostru și cum ne influențează acestea viața. Am intrat apoi pe tărâmul relațiilor, unde limitele și protecția împotriva abuzurilor au fost principalele obiective de învățare care să ne ghideze apoi în gestionarea construirii de relații sănătoase și fericite.

Odată cu necesitatea de a fi izolați fizic datorită pandemiei, discuțiile noastre s-au mutat în mediul online. Am început firesc, oferindu-ne unii altora suport în această perioadă nemaiîntâlnită, prin discuții despre preocupările din acea perioadă, despre cum se modificau relațiile cu cei din jur dar și despre modalitățile prin care fiecare a făcut față momentelor dificile. 

A urmat apoi un nou moment important: încheierea anului școlar și perioada examenelor. Discuțiile s-au concentrat acum în jurul acestei mari tematici, în special pe relația cu autoritatea, profesorii și mediul școlar. Totodată am pregătit terenul pentru următorul an și am căutat mentorii din viața noastră la care să ne putem raporta și căuta inspirație. De asemenea, având în vedere că într-o măsură chiar mai mare decât de obicei Internetul a fost parte din viața noastră, am discutat în două întâlniri despre siguranța față de hărțuirea online, ce este și cum putem preveni și interveni în astfel de situații.

În final, am organizat o dezbatere pe tema introducerii educației sexuale ca materie în școli în cadrul căreia, pe de o parte, fiecare și-a exersat capacitatea de gândire critică și vorbit în public iar pe de altă parte au fost lămurite concepte esențiale din acest domeniu. 

Pentru că orice călătorie are și o încheiere, noi am ales să o petrecem într-o întâlnire de rămas bun în locul unde am început, la Centrul Reconectat – am petrecut împreună o după amiază în am recapitulat împreună momentele prin care am trecut, am analizat ce luăm cu noi pe mai departe dar și ce lăsăm în urmă iar adolescenții au primit din partea noastră câte o mică surpriză.

Dorim să le mulțumim pentru încrederea oferită programului nostru atât părinților, cât și tuturor adolescenților. Pentru noi a fost o bucurie să lucrăm împreună și să fim martorii evoluției grupului, am avut foarte multe de învățat cu toții și le suntem recunoscători adolescenților și familiilor lor că ne-au fost alături.

Testimoniale ale părinților:

Am fost surprins și bucuros să văd că băiatului meu i-a plăcut foarte mult grupul și s-a implicat mai mult decât mă așteptam să o facă. Mulțumesc pentru suport!

Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți! Zbuciumul adolescenței are nevoie de ghidaj din exterior, din surse autorizate.

DistribuieFacebookX